úterý 17. října 2023

Postřižiny a Věneček

 V životě člověka jsou různé důležité okamžiky, které znamenají mimořádně významné změny. Tento okamžik je poznamenán iniciačními rituály, které překračují určitý práh a vstupují jakoby na další vyšší úroveň, což znamená přijetí do určitého společenství. Prvním takovým důležitým okamžikem v životě člověka je obřad Postřižiny pro chlapce a Kosoplecin nebo Věnec pro dívky.

KadeřnickéPostřižiny pro mladého chlapce je to nesmírně důležitý okamžik. V den svých sedmých nebo devátých narozenin přechází z dětství do dospívání. V tomto okamžiku přechází z péče Matky do péče Otce. Podle starého zvyku předků se při této příležitosti pořádá velká hostina, na kterou je pozvána celá rodina a přátelé. Obřadu předsedá otec nebo otcové.

Po zapálení obětního ohně se jím mladý muž očistí a na čelo se nakreslí znamení popelem, tak ho má ochránit síla ohně Svarožice. Modlitby slouží k poděkování bohům za dosavadní bezpečný život dítěte a za šťastné přežití až do této doby. Vrcholem je, když je pramen vlasů odříznut a obětován bohům. Důležitým prvkem této radostné oslavy je udělení nového jména souvisejícího s měsícem, ve kterém se mladý muž narodil. Po těchto ošetřeních je čas na slavnostní obětní hostinu a zábavu. Je důležité, aby se chlapec v tento den cítil nesmírně výjimečně, členové rodiny by to měli neustále zdůrazňovat, aby tak úžasně naladěný mladý muž se vztyčenou hlavou a odvahou vstoupil do nové etapy svého života.

L1020978comprZaplétání / věnce  Je to okamžik přechodu, stejně jako pro kluky. V tento výjimečný den dívky přecházejí z dětství do dívčího věku. Obřad při této příležitosti by se měl konat v den devátých narozenin nebo v roce, kdy se dívce objevily první "lunární dny". Stejně jako v případě chlapců se při této příležitosti koná nádherná hostina, během níž se koná rituál Zaplétání a Věnce. Po zapálení ohně ve Svarožici a položení náležitých obětí do něj, po modlitbách díkůvzdání, jako v případě chlapců, nastává vyvrcholení. V tomto případě přebírají roli iniciačního rituálu ženy. Slavnostně splétají cop symbolizující přechod z chaotického a divokého dětinského stavu do spořádaného, harmonického a spořádaného světa naší komunity a kultury. Pak dívce položili na hlavu věnec, speciálně vyrobený pro tuto příležitost. Tímto způsobem ji oficiálně přijímají do kruhu dívek. Celý obřad by měl mít slavnostní a radostný charakter a zdůraznit jedinečnost dívky vstupující do nové etapy svého života. A stejně jako v případě Postřižin byste měli udělat obětní hostinu a radostně hodovat a bavit se v tento zvláštní den pro mladého člověka.


zdroj: Postrzyżyny i Kosopleciny | Słowianie i Słowianowierstwo (wordpress.com)