pondělí 10. července 2023

O Hlaholici

 



Pokud je stáří této plakety uvedeno správně, tedy přelom 8. a 9. století, pak Metoděj, není autorem tohoto písma, tak jak udává historie. Hlaholice – Wikipedie (wikipedia.org)


Bojná - velké dobrodružství

Bojná byla zřejmě jedno z nejvýznamnějších velkomoravských center, co do svého významu a moci asi blížící se Mikulčicím, St. Městu i Nitře, i když jinak orientované. Šlo o soustavu (doposud známých) čtyř hradišť v jižní části Považského Inovce - Valy (Bojná I), Hradisko (Bojná II), Žihlavník (Bojná III) a Mladý háj (Bojná IV).

Od roku 2003 zde provádí výzkum tým archeologů AÚ SAV pod vedením PhDr. Karola Piety, DrSc. Díky jejich činnosti (která je vlastně stále na začátku vzhledem k rozsahu bojnianské aglomerace) i pomoci amatérských nadšenců se podařilo (i odkupy od hledačů) nashromáždit řadu naprosto mimořádných nálezů (bojnianský zvon – jeden z pouze čtyř podobných v Evropě, soubor pozoruhodných měděných, silně pozlacených plaket, řada železných artefaktů, šperků atd.).

Už dnes je jasné, že Bojná byla naprosto mimořádné obranné centrum, které střežilo cesty přes Považský Inovec a rudné doly v okolí. Zároveň zde byla neobyčejně rozsáhlá výroba všeho možného z kovů - od nářadí, přes šperky až po zbraně. Svědkem toho jsou množstvím i kvalitou zcela mimořádné nálezy. Bojná je dějištěm šesté části mých Zločinů na Velké Moravě. Proto jsem si nemohl nechat ujít její návštěvu, pořídil tam řadu fotografií a o některé z nich se tu s vámi rád podělím. Třeba vás to naláká k návštěvě tohoto nádherného kusu země mezi Topolčany a Piešťany. Podívejte se přímo na vykopávky i do velice pěkného Archeologického múzea VM v Obecním úřadu v Bojné:

http://www.bojna.sk/archeologicke-muzeum-velkej-moravy.html


Převzato: Bojná (stanislavceska.cz)


Web obce Bojná s doloženými nálezy plaket:

https://www.bojna.sk/kontakt-a-otvaracie-hodiny.html#fgallery--27477-4